Bitcoinin merkitys vapaudelle

Alex Gladsteinin kolumni vuodelta 2018

Thomas Brand
4 min readFeb 10, 2024

Cúcutan rajakaupungissa venezuelalaiset pakolaiset virtaavat kohti Kolumbiaa ruokkiakseen perheensä. Vuosia jatkunut korkea inflaatio, jonka ennustetaan olevan yli miljoona prosenttia, on muuttanut bolivarit roskaksi. Yli kolme miljoonaa venezuelalaista on paennut vuodesta 2014 lähtien, ja joka päivä 5 500 venezuelalaista pakenee maasta lopullisesti. YK:n mukaan Venezuelan pakolaisuus on “Syyrian mittakaavassa” ja on nyt yksi maailman pahimmista pakolaiskriiseistä. Venezuelalaiset pakenevat maasta lähes tyhjin käsin, epätoivoissaan ja haavoittuvaisessa asemassa.

Venezuelalaisilla ei ole keinoja uudistaa talouden tuhonnutta poliittista järjestelmää, koska järjestelmä on autoritaarinen. He eivät kykene asettamaan poliittisia päättäjiä vastuuseen vapaiden ja oikeudenmukaisten vaalien avulla tai kampanjoimaan muutoksen pelkäämättä hallinnon kostoa. Heistä voi tuntua ruoka- ja lääkejonoissa tuntikausia odotettuaan ja säästöjensä arvon romahduksen nähtyään siltä, ettei vaihtoehtoja ole.

Mutta innovaatiot tapahtuvat reunaseuduilla. Nykyään venezuelalaiset käyttävät ja kokeilevat Bitcoinia vältelläkseen hyperinflaatiota ja tiukkaa taloudellista kontrollia. Kryptovaluutta- ja lohkoketjualan keinottelu, petokset ja ahneus ovat varjostaneet Satoshi Nakamoton keksinnön todellista, vapauttavaa potentiaalia. Autoritaarisissa maissa eläville ihmisille Bitcoin voi olla arvokas rahaväline sensuroimattomana vaihdannan välineenä.

Tarkastellaan esimerkiksi rahalähetyksiä. Kotimaan talouden tuhottuaan Venezuelan hallinto ottaa nyt osansa ulkomailta saapuvista rahalähetyksistä. Uudet lait pakottavat venezuelalaiset käyttämään paikallisia pankkeja ulkomaan rahaliikenteen hoitamiseksi ja vaativat pankeilta tietoa siitä, miten tavalliset kansalaiset saavat ja käyttävät rahojaan. Open Money Initiative -järjestön kryptovaluuttatutkija Alejandro Machadon mukaan Yhdysvalloista saapuvasta tilisiirrosta voidaan periä jopa 56 prosentin maksu, kun se muutetaan dollareista bolivareiksi ja prosessi saattaa kestää useita viikkoja. Viime aikoina venezuelalaiset pankit ovat hallituksen painostuksesta jopa estäneet ulkomaisia IP-osoitteita käyttäviä asiakkaitaan pääsemästä verkkopankkiin.

Tämän byrokratian kiertämiseksi jotkut venezuelalaiset ovat ryhtyneet vastaanottamaan bitcoineja ulkomailla asuvilta sukulaisiltaan. Nyt joku voi lähettää perheelleen tekstiviestin, jossa pyydetään maksua bitcoineissa, ja pian se saapuu vastaanottajalle pientä maksua vastaan. Valtio ei voi sensuroida tätä arvonsiirtoa, koska bitcoin ei liiku pankkien tai muiden välikäsien kautta, vaan se saapuu puhelimessa olevaan digilompakkoon vertaisverkon kautta. Hieman myöhemmin bitcoinit voi myydä fiatiksi paikallisen Craigslist-tyyppisen markkinapaikan kautta tai ladata ne muistitikulle (tai opetella salasanan ulkoa) ja paeta Venezuelasta. Säästöt ovat koko ajan käyttäjän itsensä hallinnassa. Suosittu vaihtoehto, jossa perheesi tekee kansainvälisen tilisiirron kolumbialaiseen pankkiin, kävelet rajan yli nostamaan rahat ja palaat sitten käteinen mukanasi Venezuelaan, voi kestää paljon kauemmin, olla kalliimpaa ja se voi osoittautua paljon vaarallisemmaksi kuin Bitcoin-vaihtoehto.

Venezuela ei ole ainoa paikka maailmassa, jossa ihmiset voivat turvautua Bitcoiniin pakokeinonaan. Zimbabwessa Robert Mugabe painoi loputtomia määriä käteistä ja tuhosi kansalaistensa säästöjen ostovoiman, mutta hänen seuraajansa eivät voi luoda lisää bitcoinia. Kiinassa Xi Jingping voi valvoa kaikkia Alipayn ja WePayn maksutapahtumia, mutta hän ei voi toimeenpanna kaiken bitcoin-maksuliikenteen massavalvontaa. Venäjällä Vladimir Putin voi asettaa kansalaisjärjestön tarkkailulistalle ja jäädyttää järjestön pankkitilin, mutta hän ei voi jäädyttää järjestön bitcoinlompakkoa. Pakolaisleirillä ei ehkä ole pankkia, mutta jos sinulla on käytössäsi nettiyhteys, voit vastaanottaa bitcoinia keneltäkään lupaa kysymättä ja esittämättä henkilöllisyystodistusta kenellekään.

Meidän on luonnollisesti kiinnitettävä huomiota kehittyvien teknologioiden synkkiin puoliin. Yuval Noah Hararin ja Elon Muskin kaltaiset älyköt ovat varoittaneet, että tekoäly ja big data voivat vahvistaa tyranneja ja autoritaarisia hallintoja kaikkialla maailmassa. Venezuelan, Iranin ja Saudi-Arabian valtaapitävät yrittävät jopa muunnella ja keskittää Bitcoinin vertaisverkkopohjaista digitaalisen rahan ajatusta luodakseen valtion hallitsemia kryptovaluutan kaltaisia rahoja, kuten Petroa, joiden avulla ne kykenisivät sensuroimaan liiketoimia rajatta, valvoa käyttäjiä ja kiertää pakotteita.

Hajautettu teknologia voi kuitenkin toimia vastavoimana. Bitcoinin lisäksi on olemassa salattuja viestintäsovelluksia ja -selaimia, kuten Signal ja Tor, yksityisyydensuojaa painottavia kryptovaluuttoja, kuten Zcash ja Monero, mesh-verkkolaitteita, kuten goTenna, ja sensuroimattomia tallennusjärjestelmiä, kuten IPFS. Tällaisiin työkaluihin investoimalla ja niitä kehittämällä voidaan varmistaa, että kaupungeistamme, sosiaalisista verkostoista ja rahoitusjärjestelmistä ei tule valvonnan ja kontrollin välineitä.

Käteinen on edelleen yksi parhaista tavoista käyttää sananvapautta. Paperi- tai metalliraha on käytännössä anonyymiä, ja sitä voi käyttää ilman valtion tarkkailua. Mutta Venezuelan kaltaisissa paikoissa, joissa seteleitä pitää olla kilotolkulla pienenkin liiketoimen hoitamiseksi, käteinen on yhä epäkäytännöllisempää ja alttiimpaa ihmisten tai viranomaisten mielivallalle. Hallitukset ja yritykset Kiinasta Ruotsiin haluavat tehdä maailmasta käteisettömän. On tärkeää, että tutkimme sähköistä rahaa, jolla voidaan varmistaa käteisrahan tärkeimmät ominaisuudet tuleville sukupolville. Kun maksat jollekulle Venmon kaltaisella sovelluksella, saatat turvautua kolmeen tai neljään välikäteen, vaikka vastaanottaja seisoisi vieressäsi. Jokainen välikäsi voi halutessaan sensuroida, valvoa tai vetää välistä. Miljardit ihmiset, jotka elävät sorron keskellä, eivät voi odottaa, että useimmat maksuratkaisut olisivat tulevaisuudessa yhtä viattomia tai hyväntahtoisia kuin Venmo. Bitcoin on “vakuutus orwellilaista tulevaisuutta vastaan”, kuten Nassim Nicholas Taleb on kirjoittanut.

Bitcoin on toki vielä kehittyvää teknologiaa, eikä se tarjoa huippuluokan käyttömukavuutta, nopeutta tai yksityisyyttä. Mutta insinöörit tekevät kovasti töitä parantaakseen Bitcoinille entistä parempia sovelluksia ja lisäominaisuuksia, päivittämällä perusprotokollaa ja luomalla uusia toisen kerroksen teknologioita, kuten Salamaverkko. Se voi lopulta turvata yksityisyyden ja kasvattaa merkittävästi Bitcoin-verkon kykyä käsitellä liiketoimia. Samalla tavalla kuin matkapuhelin sai alkunsa järjettömän kalliina, tuskin toimivana ja vain eliitin saavutettavissa olevana teknologiana, Bitcoin jatkaa kehityskaartaan, ja tulevaisuudessa sen käyttö on aiempaa helpompaa ja se on paremmin suuren yleisön käytettävissä.

Alle 1 % maailman väestöstä — korkeintaan 40 miljoonaa ihmistä — on koskaan käyttänyt Bitcoinia. Human Rights Foundationin mukaan kuitenkin yli 50 prosenttia maailman ihmisistä elää autoritaarisessa valtiossa. Jos investoisimme aikaa ja resursseja käyttäjäystävällisten lompakoiden, vaihdantapaikkojen ja paremman koulutusaineiston kehittämiseen, voisimme todennäköisesti vaikuttaa todellisella tavalla niiden neljän miljardin ihmisen elämään, jotka eivät voi luottaa hallintoonsa tai jotka eivät voi käyttää pankkipalveluita. Heille Bitcoin voi olla pakoreitti.

Alex Gladstein on Human Rights Foundationin strategiajohtaja ja tunnettu rahatalouteen erikoistunut ihmisoikeusaktivisti.

Tämä kolumni ilmestyi Time-aikakauslehdessä 28. joulukuuta 2018.

--

--

Thomas Brand
Thomas Brand

Written by Thomas Brand

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.